INTREBARI FRECVENTE

1“Hipnoza te poate face sa iti pierzi controlul”.
Nu vei face nimic din ceea ce nu doresti, sau nu ai face in mod obisnuit. In hipnoza, mintea ta este la fel de treaza ca in stare de veghe si esti 100% capabil/a sa iei ce decizie doresti.
2“Transa hipnotica te poate face sa iti dezvalui secretele”.
Nu vei spune mai mult decat doresti sa impartasesti. In stare de transa, simturile tale sunt mult mai ascutite, mintea gandeste mult bine si poate sa minta mult mai elaborat, daca doreste sa ascunda ceva.
3“Poti ramane blocat in transa”.
Poti sa iesi din transa in orice moment. Este suficient sa nu mai urmezi sugestiile pentru a reveni la starea de prezenta. Studiile clinice au aratat ca durata hipnozei este limitata. Transa hipnotica este traita de fiecare om de-a lungul unei zile, in starile de reverie, cand desfasoara activitati in mod automat, in timp ce mintea colinda spre ganduri de care este preocupat in acel moment.
4“In timpul transei omul doarme, sau isi pierde constiinta”.
Hipnoza nu este o stare de somn, pentru ca vei auzi tot timpul sugestiile date, este o stare naturala a creierului de relaxare profunda. In aceasta stare modificata a undelor cerebrale, mintea este in alerta si toate simturile tale: vaz, auz, gust, miros, senzatii corporale vor fi mai ascutite. Totusi daca ti se intampla sa atipesti pentru cateva minute, te vei trezi singur intr-o stare normala, obisnuita de constienta.
5“In stare de hipnoza poti fi manipulat mental”.
Mitul acesta a fost creat de mass media, prin spectacolele de tv, de circ si filmele care au pus accent pe efectul de halo, de mister si esoterism creat in jurul acestei tehnici a inconstientului. Hipnoza de scena urmareste sa impresioneze audienta pentru a obtine senzationalul. Daca persoana nu isi da acordul si nu urmeaza ea insasi sugestiile hipnotistului acest lucru nu poate fi posibil. Israeul este tara care a interzis prin lege hipnoza de circ.
6“Hipnoza inseamna vrajitorie si impotriva religiei”.
Tot ceea ce mintea nu a putut cuprinde si intelege in orice domeniu a fost catalogat de-a lungul timpului ca fiind blasfemie si vrajitorie. La baza preconceptiilor, care au dus la aparitia acestui mit despre hipnoza se afla fricile si credintele transmise transgenerational. Desi la origini este o tehnica veche de 5000 de ani, astazi este una din metodele preferate de psihologii si psihiatrii din toata lumea cu rezultate notabile in zona explorarii si vindecarii psihicului uman.
7“Cand esti in stare de hipnoza nu mai ai vointa”.
Nimeni nu se poate angaja intr-un demers terapeutic in absenta exprimarii unui acord scris si verbal intre client si hipnoterapeut care respecta un cod deontologic al acestei profesii. Hipnoza este acea stare de sugestibilitate crescuta la nivel subconstient. In starile de constiinta extinsa, mintea este in alerta. Ea va avea o functie protectoare si va elimina in mod automat orice sugestie potential periculoasa.
8“Un om hipnotizat poate savarsi fapte antisociale.”
Posibilitatea de a comite acte reprobabile in stare de transa nu exista. Pentru a actiona intr-un anumit fel o anumita persoana trebuie sa aiba o motivatie interioara puternica si sa ia decizia de a pune in practica ceea ce gandeste.
9“Hipnoza este periculoasa”.
Nu exista documente care sa ateste ca hipnoza este periculoasa, sau sa dovedeasca faptul ca cineva a fost ranit in timpul unor astfel de sedinte. Avantajele acestei tehnici pe plan mental si emotional sunt net superioare, oricaror altor tehnici care implica psihicul uman si studiile au dovedit-o.
1“Nu exista dovezi stiintifice ale dovedirii eficacitatii hipnoterapiei.”
Exista astfel de studii si sunt foarte bine documentate stiintific de catre institutii de prestigiu din lume. Iata cateva astfel de cercetari despre rolul si efectele hipnoterapiei in medicina si in viata: https://bmcpediatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2431-6-23
  • “Utilizarea hipnoterapiei in atacurile severe de panica”
https://www.webmd.com/anxiety-panic/guide/understanding-panic-attack-treatment
  • “Studiile Universitatii Harvard pentru vindecare mai rapida prin hipnoza”
https://www.webmd.com/anxiety-panic/guide/understanding-panic-attack-treatment
2“Daca auzi hipnoterapeutul inseamna ca nu esti hipnotizat”.
Nivelul de atentie pentru ceea ce se intampla in jurul tau scade considerabil, in timp ce acuitatea creste pentru sugestiile primite de la terapeut. Aceste instructiuni pe care le auzi intr-o stare de relaxare concentrata te ajuta sa te reconectezi cu tine, la un nivel mult mai profund.
3“Ca sa fii hipnotizat trebuie sa stai pe pat si sa inchizi ochii”.
Avand in vedere ca de-a lungul unei zile tu insuti experimentezi stari de transa in momentul in care te afli in miscare si gandul iti zboara intr-o anumita directie, cand audiezi un seminar, sau esti adancit in ganduri, citesti o carte, sau conduci o masina fara sa fii constient de diferitele operatiuni pe care le realizezi in mod automat, consider ca ti-am raspuns pentru a-ti face o idee despre ceea ce inseamna o transa hipnotica. Exista de asemeni hipnoza conversationala pe care probabil ai folosit-o fara sa fii constient de ea.
4 “Pentru a fi hipnotizat trebuie sa folosesti un ceas sau un pendul”.
Ceasul a ramas simbolul cel mai frecvent asociat cu tehnica hipnozei, deoarece a fost intens mediatizat in literatura si in filme. Intr-o inductie hipnotica se poate apela si la concentrarea asupra unui punct, a unui obiect mic stralucitor, a unui obiect monoton: pendul, metronom, asupra mainii terapeutului, pe o anumita zona a corpului – punctul dintre sprancene Ajna Chakra, ritmul propriei respiratii, relaxarea graduala a musculaturii.
5 “O buna parte a populatiei nu poate fi hipnotizata.”
Acest mit este nascut din frica de hipnoza. Rareori un subiect recunoaste ca este hipnotizabil pentru ca nici nu cunoaste ceea ce implica propriu zis o stare de transa. Adevarul este ca orice persoana sugestibila poate fi hipnotizata. Cei care nu pot fi hipnotizati au in mod frecvent deficiente de concentrare, sunt prea incordati si anxiosi. Starea de relaxare concentrata presupune o reducere a stimularilor senzoriale si o limitare a miscarilor corporale.